O nama

S ponosom njegujemo stogodišnju kišobranarsku tradiciju i s ljubavlju nastavljamo obiteljski obrt već treću generaciju. Davne 1912. godine gospodin Mijo Cepanec je u Varaždinu u Dućanskoj ulici osnovao kišobranarski obrt Cepanec”. Obrt se iz dana u dan sve više razvijao, a kako gospodin Cepanec nije imao djece, uzeo je svog nećaka Gabrijela Cerovečkog da izuči zanat kišobranara i nastavi posao. Budući da se radilo s iznimno kvalitetnim materijalima, sve je bilo ručni rad, a i moda s kišobranima se uvelike pratila, i potražnja je rasla. Tako je gospodin Cepanec 1936. otvorio filijalu u Zagrebu u Ilici 19, gdje je Gabrijel Cerovečki nakon polaganja šegrtskog i majstorskog ispita postao poslovođom. Kao vrstan majstor, Gabrijel Cerovečki izradio je kišobrane za izložbu u Londonu 1936. gdje je osvojio prvu nagradu Zlatnu plaketu i Grand Prix Londona.

Izrađivale su se sve vrste kišobrana: od seljačkih, ženskih i muških elegantnih kišobrana do damskih i vrtnih suncobrana. Oko 1937. počeli smo uvoziti Knirps dijelove tako da se u radioni vršila montaža i kompletna izrada kišobrana, a surađivali smo i s drugim stranim proizvođačima. Kvaliteta i izrada uvijek su bile na prvom mjestu. Godine 1943. gospodin Cepanec prepušta kompletnu filijalu svom nećaku Gabrijelu Cerovečkom u nasljedstvo. Posao se i dalje sve više razvijao pa je G. Cerovečki odlučio u posao uvesti svog sina, izučenog kišobranara Krešimira Cerovečkog. Radili su zajedno s još šest radnika jer je posla bilo sve više. Tijekom  1967. godine kada se centar Zagreba „čistio” od obrtnika, puno je obrta pozatvarano pa tako i Kišobrani Cerovečki koji su u roku 24 h završili na ulici usprkos tome što je radiona bila u njihovu vlasništvu. Gabrijel Cerovečki se unatoč svemu nije dao pokolebati te je rad nastavio kod kuće, sve do dobivanja novog poslovnog prostora u Ilici 50.

Upornošću i predanim radom nastavilo se dalje. Usprkos konkurenciji, nametnuli smo se na tržištu svojim dizajnom i kvalitetom. Izrađivali smo kišobrane i damske suncobrane za potrebe filma i kazalištâ s kojima surađujemo i danas. Američke, engleske i njemačke filmske produkcijske kuće od nas su naručivale replike određenih modela kišobrana i suncobrana iz 18.,19. ili početka 20. stoljeća. Krešimir Cerovečki preuzeo je 1975. godine obrt od svog oca. Nastavljajući obiteljsku tradiciju, obrtu se 1994. pridružuje i Krešimirov sin, Thomislav Cerovečki. Od 2004. godine radiona se nalazi na adresi Ilica 49, gdje i danas uspješno posluje.

Interes za naše ručno izrađene kišobrane pokazale su mnoge domaće i strane televizijske kuće: japanska, španjolska i grčka televizija, austrijski ORF… Iz Japana je nakon prikazane emisije o nama stigla narudžba za šestinske kišobrane. Zanimljivost vezana uz Japan je i ta da smo prilikom posjeta japanske princeze Zagrebu za nju izradili repliku damskog suncobrana iz sredine 19. stoljeća koji je bio poklon od grada. Svoje kišobrane i suncobrane predstavljali smo na izložbama u Njemačkoj (Frankfurt, München) i SAD-u (New York, Manhattan). Mnoge tvrtke, ministarstva, konzularna predstavništva, protokoli predsjednika, vlade, sabora i dr. također su prepoznali našu kvalitetu pa su tako mnogi visoki svjetski dužnosnici dobili naše proizvode na dar, ponajviše prepoznatljive šestinske kišobrane.

U vrijeme sve većeg uvoza iz dalekoistočnih zemalja, naši se proizvodi na tržištu nameću svojom kvalitetom. Kao i davne 1912., svoje vrhunske kišobrane i suncobrane i danas izrađujemo ručno. Osim izrade vršimo i popravak svih vrsta kišobrana te damskih i vrtnih suncobrana. Mukotrpnim i predanim radom opstali smo na tržištu svih ovih godina, a naših proizvoda – osim u Hrvatskoj – ima i po cijelome svijetu.

učitavanje